Bezuinigen in Best: Komt tijd komt raad
Als je meer uitgeeft dan er binnenkomt, heb je een probleem. Zeker als dat langer duurt. Dat geldt voor iedereen ,ook voor de gemeente Best. Als je geen extra inkomsten binnenhaalt moet je minder gaan uitgeven. Logisch toch? Of je spaarpot aanspreken. De gemeente Best krijgt de komende 4 jaar zo’n slordige 6 miljoen euro minder binnen. Dat is geen peulenschilletje voor een gemeente met 30.000 inwoners. Dat gaat niet door overal een beetje minder van te doen: de bekende kaasschaaf. Nee, dat betekent flink snijden, keuzes maken en wel snel want ieder jaar uitstel betekent meer uit je spaarpot schudden. En toevallig is die spaarpot al aardig aangesproken doordat grond en gebouwen van de gemeente door de crisis minder waard zijn geworden.
De huidige coalitie van CDA/VVD/D66 heeft beloofd om in 2011 met een sluitende meerjaren begroting te komen. Prima. Maar papier is geduldig. Want wie zou verwachten dat het dichtfietsen van het steeds groter wordende financiļ¿½le gat met grote spoed wordt aangepakt ,komt bedrogen uit. De inkt van het coalitieprogramma was nog niet droog of er werden miljoenen euro’s meer uitgegeven voor sportvoorzieningen, veiligheid, een extra wethouder etc.
Best-Open stemde tegen. Niet omdat wij niet doordrongen zijn van het belang van sport. Integendeel! Maar het komt heel vreemd over om eerst nog diep in de portemonnee te duiken en vervolgens tegen iedereen, ook tegen de sportclubs te zeggen: nu moet er echt bezuinigd worden. Op de uitnodiging van de coalitie om eerst de extra uitgaven goed te keuren en daarna enthousiast mee te denken over hoe dit vergrote gat te dichten hebben wij simpelweg nee gezegd!
Wordt er dan niet bezuinigd? Jazeker, maar voorlopig alleen op papier. Met name op ambtenaren, welzijn en cultuur zo’n 2,4 miljoen oplopend tot 3,4 miljoen in 2014. Let wel: op papier. Hoe dat precies gaat moet de komende tijd nog uitgedokterd worden. Hier en daar wordt het al duidelijk. Ondanks de belofte van de coalitie de kwetsbaren te ontzien wordt de zorgstruktuur rond ons onderwijs stapsgewijs ontmanteld(orthopedagoog en logopedie).
Die papieren 2,4 milj. is nog niet toereikend met als gevolg dat er in 2011 al 614.000 uit het spaarpotje gehaald wordt om de begroting sluitend te krijgen.
Hoe nu verder? Bezuinigd moet er worden. Daarover heeft Best-Open zich tijdens de verkiezingen klip en klaar uitgesproken. Maar wij hebben grote zorgen over de manier waarop dat in Best z’n beslag krijgt. Echte keuzes worden ontweken. Ook het stuk dat in de Raad op 13 dec. j.l. is aangeboden en moet leiden tot een verder bezuiniging van 3 miljoen is dermate vaag en algemeen dat op korte termijn geen keuzes te verwachten zijn. Weer een verloren jaar, weer een greep in de kas. De coalitie is nu zo’n 9 maanden onderweg. Lang genoeg om iets moois te laten zien! Maar nog steeds schuift men de zaken voor zich uit: komt tijd, komt niks.
Leo Bisschops
dec 2010
Geplaatst op 27 Jan 2011 door Best Open
Content Management Powered by CuteNews