Stedenbouwkundig gerommel
Toen de Vlaamse Rijksbouwmeester Bob van Reeth destijds gevraagd werd naar zijn eerste stedenbouwkundige indruk van Best, was na enig nadenken, zijn kernachtige samenvatting: “Het ontbreken van samenhang en de overmaat van openbare leegte”! Deze typering heeft mij nooit meer losgelaten. Ons huidige Centrum laat een mix van bouwstijlen zien die meer de toevallige smaak van opeenvolgende bestuurders laat zien dan een over de generaties heen volgehouden zoeken naar de identiteit van Best. Een duidelijk voorbeeld is de stationsomgeving : een op zich zelf staand, geď¿½soleerd gebouw met een grote lege vlakte aan de voorkant, dat qua stijl geen enkele relatie laat zien met het vlak daarna komend Centrum.
Het is niet het enige voorbeeld van “openbare leegte”. Ons Centrum laat op dit moment talloze grotere of kleinere openbare plekken zien waar de beperkte stedenbouwkundige kwaliteit oplost in de leegte. Dit ,ondanks de zeer te waarderen pogingen van het Centrummanagement dit te wat op te vrolijken met tijdelijke voorzieningen.
Hebben we nu inmiddels ons lesje geleerd? Ik ben bang van niet. Een recent voorbeeld. Komend vanuit Oirschot naderen we ter hoogte van de voormalige klompenfabriek de Poort Van Best. In een gebied van een paar honderd vierkante meter kom ik daar een pijnlijke mix aan bouwstijlen tegen. Al eerder schreef ik over het Afrikaanse kraalconcept: rondom de totempaal van de voormalige schoorsteen zijn een twintigtal riet gedekte woningen gepland. Afgewisseld door twee forse kantoor complexen waarvan de massiviteit nu nog gematigd wordt door hoge populieren. Maar die hebben ook niet het eeuwig leven. En als je dan iets verder de Ringweg oversteekt, stuit je sinds kort op een metershoge betonnen constructie, meer met het geharnaste karakter van een Berlijnse muur, dan een vriendelijke uitnodiging door de“ Poort van Best “ te gaan. Toen ik de portefeuillehouder enige tijd geleden in de Raad zijn mening vroeg, antwoordde hij mij kort “Ach, dat is allemaal een kwestie van smaak. Laat dit maar aan onze stedenbouwkundige over!” Ik ben zeer benieuwd naar uw smaak!
Leo Bisschops, Best Open
lgmbisschops@gmail.com
Geplaatst op 07 Jan 2013 door Best Open
Content Management Powered by CuteNews